فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شصت و هفتم شماره 10 (پیاپی 106، دی 1388)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شصت و هفتم شماره 10 (پیاپی 106، دی 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید چنگیزی آشتیانی، سیدمصطفی شیدموسوی، سامان حسینخانی، مهدی شیرازی صفحه 679
    بیماری کلیوی انسدادی به بیماری اطلاق می شود که ناشی از تضعیف یا توقف جریان ادرار بر اثر ایجاد یک مقاومت ساختاری در برابر آن در هر نقطه از مجرای ادراری باشد، که باعث افزایش فشار در قسمت پروگزیمال نقطه تنگ یا مسدود شده می گردد. افزایش فشار برگشتی مستقیما به پارانشیم کلیه آسیب می رساند و منجر به برقراری اختلالات متعددی از جمله اختلال در تعادل اکسیداتیو، متابولیسم انرژی، همودینامیک و عملکرد دفعی کلیه می شود. در این مطالعه از مدل انسداد 24 ساعته و یک طرفه میزنای Unilateral Ureteral Obstruction استفاده گردید تا وضعیت نقص حاصل از UUO حاد و همچنین چگونگی اختلالات در وضعیت اسید و باز و دفع بی کربنات در طی ساعات اولیه بعد از رفع انسداد میزنای یک طرفه Release of Unilateral Ureteral Obstruction حاد در کلیه درگیر و کلیه طرف مقابل تعیین شوند.
  • عبدالرضا پازوکی، قاسم باقرپور، امیررضا معتبر * صفحه 687

    نکته مهم در جراحی تیرویید که زمان زیادی را به خود اختصاص می دهد، لیگاسیون و جداسازی عروق تیرویید است. تلاش های بسیاری به منظور کاهش زمان جراحی بدون افزایش عوارض بعد عمل در حال انجام می باشد که در حدود 5/4-1% موارد رخ می دهد که از آن جمله می توان به هماتوم، آسیب موقتی و دائم اعصاب رکارنت لارنژیال یا هیپوپاراتیروییدیسم اشاره کرد. استفاده از روش های جدید لیگاسیون و جداسازی عروق چندان نیز کارساز نبوده است به عنوان مثال استفاده از کواگولاسیون یک قطبی به منظور کاهش هرچه بیشتر عوارض نادر و تهدیدکننده حیات که به دنبال عبور جریان برق و انتشار گرما در اطراف بافت ها رخ می دهند دیگر توصیه نمی شود. اکثر جراحان به استفاده از تکنیک مرسوم کلامپ و تای (Clamp & Tie) و یا استفاده از پنس یا گیره تیتانومی به منظور کاهش زمان جراحی روی آورده اند. اخیرا استفاده از لوازم با کاربرد آسان مانند سیستم دیاترمی لیگاشور با توانایی بستن و جداسازی همزمان عروق

  • مهین تفضلی، رضا سعیدی، محبوبه غلامی رباط سنگی، سید رضامظلوم صفحه 699
    تغذیه انحصاری با شیر مادر از عوامل مهم کاهش مرگ و میر و عوارض دوران نوزادی است. همچنین شیردهی دارای منافع زیادی برای مادر می باشد. از طرفی شقاق نوک پستان یکی از علل شایع قطع زودرس شیردهی و یا کاهش مدت زمان شیردهی محسوب می شود. شقاق پستان زخمی است در نوک پستان مادران شیرده، که به شکل های عرضی، ستاره ای و حاشیه تحتانی دیده می شود. گرافی گزارش کرد که 96 -11% زنان شیرده درد و آسیب نوک پستان را تجربه می کنند که می تواند باعث اختلال در شیردهی شود. شقاق می تواند برای مادر و شیرخوار و نیز خانواده و اجتماع مشکلاتی را ایجاد کند که یکی از شایع ترین عوارض آن قطع شیردهی می باشد، که باعث محرومیت شیرخوار از مزایای شیر مادر و ایجاد نگرانی در مادر و عدم رضایتمندی او می شود. همچنین شقاق نوک پستان می تواند به عنوان محل ورود باکتری عمل نموده و باعث ایجاد آبسه و ماستیت شود،
  • مصیب شهریار، اعظم شرفی، ابوالفضل امامدادی، نزارعلی مولایی صفحه 699
    سرفه یکی از مهمترین مکانیسم های دفاعی مجاری هوایی فوقانی است، در عین حال جزو شایع ترین علامت ها در بیماری های ریوی و شایع ترین مشکلات و علایمی است که پزشکان با آن مواجه شده و بیماران جهت رفع آن مراقبت ها و اقدامات پزشکی را طلب می کنند، به خصوص اگر سرفه به صورت مزمن (بیشتر از هشت هفته) باشد. میزان ابتلای افراد جامعه به سرفه مزمن در مطالعات مختلف سه تا 40% ذکر شده است. سرفه مزمن و خشک (Nonproductive) ممکن است از افزایش حساسیت رفلکس سرفه ناشی شود. اغلب این علامت ناتوان و تضعیف کننده به درمان استاندارد ضد سرفه پاسخ نمی دهد. داروهای ضدسرفه معمول از قبیل کدیین و دکسترومتورفان جزو فراوانترین داروهای تجویزی هستند که در جهان مصرف می شوند. داروهای ضدسرفه بر اساس محل تاثیر بر سیستم عصبی به دو دسته کلی محیطی و مرکزی تقسیم می شوند
  • فریبا جعفری، محمدعلی نیلفروش زاده، نازلی انصاری، مرضیه رحیمی صفحه 705
    ایران کانون مهمی برای لیشمانیوز یا سالک می باشد از مناطق آلوده اصفهان، کرمان، خراسان، فارس، خوزستان، یزد، ایلام، کرمانشاه، بلوچستان و تهران را می توان نام برد که اکثرا سالک از نوع روستایی (مرطوب) می باشد. اصفهان از مهمترین کانون های آلودگی در ایران است و منطقه ای به طول 100 کیلومتر و عرض هفت کیلومتر در شمال و شمال شرقی و شرق اصفهان که در حدود 150 هزار نفر جمعیت را در بر می گیرد و کلیه روستاهای این منطقه از مورچه خورت تا باتلاق گاوخونی آلوده است و سالیانه 10 تا 20 هزار مورد زخم جدید گزارش شده است. با وجود ارائه درمان های متعددی برای این بیماری هنوز درمان قاطعی برای آن وجود ندارد. گرچه مشتقات پنج ظرفیتی آنتی موآن (استیبوگلوکونات سدیم، پنتوستام و مگلومین آنتی موان یا گلوکانتیم) کماکان خط اول درمان لیشمانیوز جلدی می باشند. شکست درمانی و مقاومت دارویی در بسیاری از مناطق رو به افزایش است.
  • مرضیه غفارنژاد، ندا ارجمند، زهرا خزاعی پور صفحه 712
    ناباروری به ناتوانی در باردارشدن به مدت یک سال، بدون هیچ گونه روش پیشگیری اطلاق می شود. تقریبا 90-85% زوج های جوان سالم ظرف یک سال حامله می شوند و 15-10% آنها دچار ناباروری هستند. حدود 43% زوج های نابارور در جستجوی درمان برمیایند و فقط 24% آن ها مراقبت های ویژه را طلب می کنند. در نهایت تقریبا در تمام زنان نابارور مبتلا به عدم تخمک گذاری می توان تخمک گذاری را القا کرد. نیمی از موارد ناباروری به علت اختلال در کار تخمک گذاری تخمدان ها است. از علل مهم اختلالات تخمک گذاری سندرم تخمدان پلی کیستیکPolycystic Ovary Syndrome می باشد. این سندرم از شایع ترین اختلالات اندوکرین در زنان بوده که علایم بالینی آن طیف وسیعی دارد. خط اول درمان در این افراد تحریک تخمک گذاری با کلومیفن- سیترات می باشد. کلومیفن در 80% زنانی که به درستی انتخاب شده اند به طور موفقیت آمیز سبب القای تخمک گذاری می شود.
  • پیمان دبیرمقدم، محسن شریفی، سیدمسیح بنی هاشم، زهرا مختاری صفحه 718
    پتعداد بیمارانی که به دلیل تنگی های لارنگوتراکئال دچار مشکلات راه های هوایی و مشکلات وکال شده اند و مکررا توسط متخصصین گوش و حلق و بینی ویزیت می شوند رو به افزایش است. انتوباسیون طولانی شایع ترین علت تنگی های ساب گلوت و تراشه در بالغین و اطفال می باشد. با توجه به کثرت بیمارانی که به دلیل اختلال سطح هوشیاری و مشکل تنفسی تحت مراقبت های ویژه در ICU و انتوباسیون اندوتراکئال طولانی مدت قرار می گیرند، تعداد بیماران مبتلا تنگی های لارنگوتراکئال افزایش یافته است. در طی 20 سال اخیر روش های متعددی برای درمان تنگی های لارنگوتراکئال ارائه شده است ولی میزان عود تنگی پس از اعمال جراحی به دلیل ایجاد بافت گرانولاسیون و یا سیکاتریس بسیار بالا است در نتیجه روش های درمانی به طریق دیلاتاسیون یا لیزر تراپی به تنهایی در درمان این تنگی ها چندان موفق نبوده اند.
  • زهرا احمدی نژاد، عبدالرضا سودبخش، عاطفه طیبی صفحه 724
    سپسیس یک علت عمده رو به افزایش مرگ و میر در جهان است که علت 26% بستری در بیمارستان ها و 16% بستری در بخش های مراقبت ویژه می باشد. همچنین عامل 28-18 درصد مرگ های بیمارستانی است. شوک سپتیک که شدیدترین تظاهر سپسیس است، در 6-4 درصد بیماران بستری اتفاق می افتد و با میزان مرگ 70-40 درصد همراه است. تشخیص سریع و به موقع سپسیس و افتراق آن از علل غیرعفونی که با علائم مشابه تظاهر می کنند، بسیار مهم است چرا که شروع به موقع درمان آنتی بیوتیکی در بیماران مبتلا به سپسیس در کاهش مرگ و میر و بهبود پیامد نهایی بیماران بسیار حیاتی است ولی از طرفی مصرف نابجای آنتی بیوتیک ها می تواند باعث افزایش مقاومت ارگانیسم ها به آنتی بیوتیک ها شده و مورتالیتی بیماران را افزایش دهد. در دهه اخیر مطالعات زیادی برای دسترسی به بیومارکرهایی که بتوان از آنها برای تشخیص زودرس سپسیس عفونی استفاده کرد صورت گرفته است.
  • بهمن مالک، رویا سقلیس، علی دباغ * صفحه 731

    از آغاز علم بیهوشی، هدف متخصص بیهوشی، ایجاد حالتی از عدم هوشیاری همراه با مصون ماندن بیمار از آسیب های دردناک ناشی از عمل جراحی و قرار گرفتن در مناسب ترین شرایط فیزیولوژیکی بوده است. طبق تعریف، آگاهی حین بیهوشی، عبارت است از حالتی که طی یک دوره بیهوشی عمومی برنامه ریزی شده پدید می آید و طی آن، به دلیل اثرات محرک های تحریکی، مغز از حالت خفته و بیهوش در می آید، معمولا ممکن است بیماران این حالت را پس از بیهوشی به یاد آورند. در سال 1942، با به کار بردن کورار، این امکان حاصل شد تا با مقادیر کمتری از داروهای بیهوشی، شلی عضلانی خوبی به دست آید. استفاده از شل کننده های عضلانی به عنوان یکی از داروهای مهم و مورد استفاده در بیهوشی عمومی، ضمن داشتن نقاط مفید، در عین حال، باعث شده است تا همواره اطمینان از ایجاد عمق مناسب بیهوشی علاوه بر شلی عضلانی، مد توجه متخصصان بیهوشی قرار گیرد.

  • علی زمانی، سید رضارئیس کرمی، پروین اکبری اسبق، زهره علومی یزدی، رضا مطلوب، نرگس زمانی، مامک شریعت صفحه 736
    آرتریت چرکی عفونت حاد فضای مفصلی است و یکی از اورژانس های طب اطفال می باشد که در بچه های کوچک شایع تر است. نیمی از موارد در دو سال اول و 75% موارد تا پنج سالگی اتفاق می افتد. آرتریت سپتیک پتانسیل ایجاد ناتوانی دائمی در شیرخواران و کودکان را دارند. تشخیص زودرس در بیماران کوچک قبل از گسترش عفونت و درمان طبی و جراحی سریع، آسیب بیشتر به سینوویوم، غضروف و استخوان مجاور را به حداقل می رساند. شیوع واقعی آن معلوم نیست ولی در بعضی گزارشات بین 5/5 تا 12 در صدهزار نفر گزارش شده است همچنین در پسرها 2-2/1 برابر از دخترها شایع تر است. استافیلوکوک طلایی شایع ترین عامل میکروبی بیماری است. هموفیلوس آنفولانزا تیپ b در کشورهایی که واکسیناسیون روتین ندارد بیش از نیمی از موارد را شامل می شود. استرپتوکوک گروه A و استرپتوکوک پنومونیه (پنوموکک) عامل 20-10% موارد هستند.
  • محمد جواد زهتاب، احمدرضا میربلوک، بابک سیاوشی، مصطفی شاهرضایی، میرمصطفی سادات صفحه 743
    هنگامی که زخمی بر روی اندام شکسته شده وجود دارد باید شکستگی باز فرض شود. شکستگی های باز اغلب در نتیجه تروما با انرژی زیاد ایجاد می شود. درمان صحیح و به موقع شکستگی های باز از اهمیت زیادی برخوردار است. به این علت که شکستگی های باز با افزایش ریسک عفونت و مشکلات هنگام ترمیم همراه است. در ارزیابی و درمان شکستگی های باز اندام باید فاکتورهای متعددی را در نظر گرفت مانند وضعیت بیمار، طبقه بندی نوع شکستگی، درمان آنتی بیوتیکی، دبریدمان و درمان زخم، ثابت کردن شکستگی ضایعات نسج نرم باید برای مشخص کردن اندازه و محل زخم، میزان آسیب ماهیچه ای و همراهی عفونت ها بررسی شوند. شکستگی های باز بر مبنای تقسیم بندی گاستیلو طبقه بندی می شوند. مراجعه به جدول در مطالعه ای که برای بررسی هم خوانی تقسیم بندی گاستیلو انجام شده بود دیده شد که 85% هم خوانی بین تقسیم بندی ارتوپدهای مختلف با استفاده از این معیار وجود دارد.
  • عباس علی بخشی، سعید صفری حمید قادری، علی امینیان، یسری جهانگیری، سیده عادله میرجعفری دریاسری صفحه 748
    یدرد حاد شکم شایع ترین فوریت جراحی است. تشخیص های افتراقی فراوانی برای شکم حاد مطرح می شود. شیوع این تشخیص های افتراقی (آپاندیسیت حاد، دیورتیکولیت، گاستروآنتریت، لنفادنیت، بیماری های ژنیکولوژیک، گاستریت و دئودنیت، هپاتیت، بیماری های مجاری صفراوی، پانکراتیت، انسداد های گوارشی و بسیاری تشخیص های دیگر) متفاوت است. اولین و مهم ترین تصمیم آن است که آیا بیمار دارای شکم حاد است؟ و آیا انجام لاپاروتومی اورژانس ضرورت دارد یا خیر؟ و ادامه روند تشخیصی منوط به یافته های حین عمل خواهد بود. تشخیص افتراقی آپاندیسیت حاد به چهار عامل اصلی بستگی دارد: موقعیت آناتومیکی آپاندیس ملتهب، مرحله بیماری (یعنی ساده یا پاره شده)، سن بیمار، جنس بیمار. تشخیص افتراقی آپاندیسیت حاد اساسا شکم حاد می باشد، به این دلیل که تظاهرات بالینی برای یک بیماری اختصاصی نبوده، بلکه در اختلال عملکردهای فیزیولوژیک اختصاصی اند.
|
  • Ashtiyani Sc, Moosavi Sms, Hosseinkhani S., Shirazi M Page 679
    Ureteral obstruction has been shown to induce renal oxidative stress, suppressed energy metabolism and defected acid excretion. This study was aimed to examine the improving effects of L-carnitine, a facilitating cofactor for mitochondrial oxidation of fatty-acids as well as a scavenger of free-radicals, and alpha-tocopherol as the most potent antioxidant on these renal disorders at early hours following release of unilateral ureteral obstruction. The left ureter was ligated in 60 anaesthetised rats, L-carnitine, alpha-tocopherol, or their vehicles (normal saline and olive oil,
  • Pazoki Ar, Bagherpour Gh, Motabar Ar Page 687

    The electrothermal bipolar vessel sealing system is an adjunct to the hemostatic technique, which has been successfully used in many abdominal operation, recently made available to thyroid surgery. The purpose of this was compare the outcomes of new hemostatic technique with traditional method of clamp and tie. In this retrospective cross-sectional study has been done in surgery's wards of Milad & Rasul- Akram hospitals in Tehran, Iran. During three- year period between 2005-2008 all patients with different kind of pathology that need operation were assessed. Time duration of surgery and hospital stay and post surgery complication in two group, ligasure (n=45) and clamp & tie (n=145) were compared

  • Tafazoli M., Saeedi R., Gholami Robatsangi M., Mazloom R Page 699
    Nipple sore occurs in 11- 96% percent of breastfed mothers. It is one of incident causes for breastfeeding stop. One of the common treatment for nipple sore is Lanolin. According to approved efficacy of aloevera in sore healing, this study was performed to compare aloevera gel with Lanolin ointment in the nipple sore treatment. In a single blind clinical trial study that performed in Dr. Sheikh's Clinic in Mashhad, Iran, sampling was purposed. At first, procedures were explaned for mothers and were given writing consent. 50 nipple sore in each group (47 mothers with two nipple sore and six mother with only one nipple sore) were allocated randomly under treatment with two methods
  • Shahriar M., Sharafi A., Emamdadi A., Molaie Na Page 699
    Cough is one of the most common symptoms for which outpatient care is sought. Since, a few research evaluated efficacy and therapeutic effect of baclofen in remedy of cough (especially chronic cough), In this study we compared the efficacy of oral Baclofen 20 mg with Dextromethorphan to improvement of cough in two groups. In this double blind randomized clinical trial, 120 patients with chronic cough (up to three weeks) that were referred to respiratory diseases clinic of Ali Ebn-e Abitaleb hospital in Zahedan, Iran at 2007 were randomly devided to two groups. 60 peoples in each, (baclofen recipient group with mean age 32.32±6.51 and dextromethorphan recipient group with mean age 31.54±5.06 year
  • Jaffary F., Nilforoushzadeh Ma, Ansari N., Rahimi M Page 705
    Cutaneous leishmaniasis is a major health problem in Iran and especially Isfahan province is considered as an endemic area for this disease. Regarding the previous report of positive effects of Cassia fistula boiled extract in the treatment of cutaneous leishmaniasis, this study was designed to evaluate the effect of combination therapy with intralesional meglumine antimoniate and Cassia fistula fruit gel compared to placebo in this disease. 140 patients with cutaneous leishmaniasis referring to Skin Disease and Leishmaniasis Research Center of Isfahan (SDLRC) were randomly
  • Ghafarnegad M., Arjmand N., Khazaeipour Z Page 712
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common cause of ovulation insufficiency and then infertility. Therapeutic options to induce ovulation in anovulatory PCOS patients are clomiphene citrate, metformin, tamoxifen, dopamine agonists (bromocriptin), Gonadotrophin and laparoscopic ovarian electrocautery (LOE). Gonadotrophin and LOE are important options in anovulatory clomiphene citrate-resistant patients with PCOS. Literature data regarding compare of the efficacy of these two treatments are few. Therefore we aimed to study the pregnancy rates of these treatments in infertile
  • Dabirmoghadam P., Sharifi M., Banihashem M., Mokhtari Z Page 718
    Laryngotracheal stenosis is one of the most challenging problems for otolaryngologists. Several methods were developed to treat this problem. However, in many cases, this symptom could be recurred and the patients would suffer from operations for treatment. In this survey, the effect of topical mitomycin-C after laser therapy and dilatation for preventing laryngotracheal stenosis is considered. Twenty three cases suffered from laryngotracheal stenosis were studied in a clinical trial between years 2006-2007 in Amir-alam educational Hospital in Tehran, Iran. The patients were divided into two groups. In 12 patients (case group), we used topical mitomycin-C (1mg/ml for 4 min) after dilatation and laser
  • Ahmadinejad Z., Soudbakhsh Ar, Tayebi A Page 724
    Sepsis is the leading cause of hospital admission and mortality. One marker for differentiation between infectious and non-infectious diseases is serum procalcitonin (PCT) level. The goal of this study was evaluation of serum procalcitonin level for differentiation among infectious & non infectious systemic inflammatory response syndrome (SIRS). In a cross sectional study 263 patients with probable symptoms of sepsis that admitted to emergency department of Imam Khomeini Hospital Complex in Tehran, Iran, between 2006 and 2008, were evaluated for serum procalcitonin level by semi
  • Malek B., Seghlis R., Dabbagh A Page 731

    There are a number of reports regarding awareness during anesthesia and its risk factors. The aim of this study was to assess the frequency of awareness in elective abdominal surgery in opium abusers compared with non-abusers. In a cross-sectional descriptive-analytical study, 120 patients were selected and were divided into two groups, opium addicts and non addicts, 60 patients in each. The patients were compared regarding clinical criteria during anesthesia. They were reviewed regarding the content of their answers to the study questionnaire, after a time interval of 24 hours postoperatively (after the surgery).

  • Zamani A., Raeeskarami Sr, Akbrai Asbagh P., Oloomi Yazdi Z., Matloob R., Zamani N., Shariat M Page 736
    Septic Arthritis is an acute infection of intra-arthicular space. Delay in diagnosis and in appropriate treatment may lead to prolongation of treatment duration and poor outcome. We decided to evaluate clinical aspects of this disease in our department pediatric department, Imam Khomeini Hospital complex, Tehran, Iran during a 10 years period. In a retrospective cross-sectional study, 60 patients with age from 1 month to 14 year-old during 1996-2005 were evaluated. The demographics characteristics, clinical observations (signs & symptoms) and paraclinic values were gathered from medical records and analyzed with statistical tests
  • Zehtab Mj, Mirbolook Ar, Syavashi B., Shahrezayi M., Mirmostafa S Page 743
    Open fractures are associated with an increased risk of infection and healing complications. Management of open fractures is based on the following principles: assessment of the patient, classification of the injury, antibiotic therapy, debridement and wound management, Fracture stabilization, early bonegrafting, and supplemental procedures to achieve healing. In a case- control retrospective study we evaluated 33 patients with open tibial fracture (type two gustillo) who were admitted in sina General hospital in Tehran, Iran during years 1999-2009 and were treated uniformly with external fixation as primary treatment in our center as case group and the other 33 patients with the same method and another
  • Alibakhshi A., Safari S., Ghaderi H., Aminian A., Jahangiri Y., Mirjafari Daryasari Sa Page 748
    Management of acute abdomen usually does not necessitate accurate pre-operative diagnosis but the surgeon should make a decision about the need for emergent laparotomy. This fact is somehow different for localized peritonitis (e.g. acute appendicitis) in which the clinical presentation directs straightly to the diagnosis. However, acute appendicitis has lots of differential diagnoses, finding the normal appendix during laparotomy is just a start point to look for other diagnoses. Omental torsion is a rare cause for acute abdomen that is usually missed. Knowing about this rare condition and its frequently encountered presentation at the operating room (sero-sanguinous fluid coming out of peritoneal